Hoppa till innehåll

Jägarexamen

Jägarexamen - Kurs för dig som vill bli en skicklig jägare

Vi har kurser för att klara av jägarexamen på följande orter:

Borås Bredared  Motala/Linköping Medevi Brunn  Funäsfjällen/Tännäskröket

Och vi kan också anordna kurser på följande orter:

  1. Jägarexamen i Eskilstuna
  2. Jägarexamen i Jönköping
  3. Jägarexamen i  Linköping
  4. Jägarexamen i Mariestad
  5. Jägarexamen i Norrköping
  6. Jägarexamen i  Södermanland
  7. Jägarexamen i  Stockholm
  8. Jägarexamen i Uppsala
  9. Jägarexamen i Västerås

Dessutom kommer vi gärna till er, om ni befinner er på en annan ort. Då behöver ni vara minst sex stycken deltagare.

Jägarskolans tider 2024

Jägarskolans tider 2025

Jägarexamen

Boka tid - Jägarexamen

Vill du bli en bättre jägare och “sikta” mot en säkrare jakt. Tveka inte, gå denna kurs och få en gedigen utbildning av kunniga och erfarna kursledare.

Tre dagars Teorikurs, fredag - söndag
Efter teorikursen bokas enskilda skyttelektioner

  • Teorikurs med teoriprov
  • Skyttekurs med Säker vapenhantering
  •  Skytteträning & Vapenkännedom
Pris för kursen är 7495 kr.

I detta ingår moms, lån av vapen och målmaterial.

Tillkommer:
Övningsammunition och banhyror.

Hagelskytte 150:- per serie om 25 skott/duva.

Provkostnaden för det teoretiska provet, betalas till provledare på plats (fn 500:-).

Mat och logi om så önskas bokas separat och kan rekommenderas. Vi kan hjälpa dig om du så önskar.

Här nedan se du Naturvårdsverkets prislista.
  • Teoretiskt Prov: 500 kr (Från 1.1.2020) 
  • Grundprov Kulgevär: 200 kr 
  • Hagelgevärsprov: 400 kr 
  • Omprov av ett underkänt moment i grundprov kulgevär eller hagelgevärsprov: 100 kr 
  • Praktiskt Högviltprov: 200-300 kr beroende på hur många serier provtagaren måste skjuta vid provtillfället.
  • Ammunitionskostnad tillkommer. Ett delprov som underkänns får göras om annan dag, mot erläggande av ny provavgift.
Skytteprov / uppskjutning praktisk del av jägarexamen
Information

Under den tid på året som de av Naturvårdsverket / Jägarförbunden utsedda provbanorna håller öppet så kan vi hjälpa till och hitta en provbana som passar dig. Du kan sedan själv boka tid för det praktiska provet.
Eftersom du hos oss har genomgått en genomgripande skyttekurs med träning inför de säkerhets och skyttemoment som ingår i det praktiska provet så torde du vara väl förberedd att göra provet. 

Uppskjutning praktiska provet
  • Samtliga provkostnader betalas till provledaren på plats.
  • Ev. omprov koster 100 kr.  
  • Tillkommer gör kostnaden för ammunition som även den betalas till provledaren på plats. .
Andra kursupplägg

Önskas andra kursupplägg som t.ex. för dig som är Drevjaktsskytt  och som önskar att nå ännu bättre resultat så har vi stor erfarenhet och kunskap att dela med oss av, detta inkl. mental träning. Och för dig som driven fågelskytt kan vi bl.a. lära dig att använda, vad vi kallar ”höftvinkelmetoden”, som gör att du med rätt inlärd teknik skall kunna komma till skott även om fågeln nästan är bakom dig, något som ofta händer i en dubblé situation.

Jägarexamen

För att få en licens för jaktvapen behöver du avlägga en jägarexamen för en provledare, som är utsedda av Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund. När du har licens för jaktvapen så har du rätt att jaga med sådana vapen. För att klargöra består det kompletta jägarprovet av ett teoriprov och tre praktiska delprov. Dels för hagelgevär, dels för kulgevärsgrunderna, dels för storviltsjakt med kulgevär. Vidare innebär en fullständig examen att du får jaga med alla de gevärstyper som är godkända för jakt i Sverige. Men, om du bara vill skjuta med hagelgevär så är det möjligt att enbart göra provet för den typen av skjutvapen samt teoriprovet. Därefter, när dessa två prov är godkända får du behörighet att ansöka om licens för att jaga med hagelgevär.

Naturvårdsverket arbetar för en förvaltning av vilt där flera aspekter är viktiga. Dels värnar man naturupplevelsen, dels turismen, dels jakten, dels tillgång till vilt, dels den biologiska mångfalden. Och det är Naturvårdsverket som stipulerar regelverk för jakten.

Vanliga frågor och svar om jägarexamen

Ingen seriös aktör kan garantera att du får godkänt på dina examensprov. Dock kan vi på Svenska Jakt & Skytteskolan garantera att vi ger dig de bästa förutsättningarna för att lyckas med ditt prov.

Vi på Svenska Jakt & Skytteskolan är verksamma med utbildningar runt om i landet. Och, vi har egna utbildade ledare. Dessutom är våra utbildningar väl beprövade, genomtänkta och uppskattade. Därmed ger vi er de bästa förutsättningarna för att klara av jägarexamen. Efter vår kurs kan du genomföra det standardiserade provet hos en provledare.

På sidan för bokningar kan du hitta och boka en kurs hos oss.

Själva provet för att ta jägarexamen gör man hos en provledare. För att hitta en provledare nära dig kan du kolla in denna länk.

Om du införskaffar teoriboken Jägarskoleboxen från Jägareförbundets webbshop så kan du förbereda dig för examen på egen hand. När du sedan är redo att skriva ditt teoriprov så kan du ta kontakt med en provbana, listad på Jägareförbundets hemsida. Likaså brukar många testbanor erbjuda instruktörer för skytte samt nybörjarkurser i vapenhantering.

Annars finns det flera andra aktörer som erbjuder kurser som förbereder för jägarexamen.

För att få licens att köpa jaktvapen i Sverige måste du klara svensk jägarexamen, men det finns undantag. Till exempel behöver de som fick sin jaktlicens innan 1985 avlägga jägarexamen.

Det finns ingen lägsta åldersgräns för att ta jägarexamen. Dock måste du vara tillräckligt mobil och stark för att kunna hantera vapen på ett säkert sätt. Dessutom måste du ha fyllt 18 år för att få licens för jaktvapen.

För att få jakttillstånd måste du betala en viltvårdsavgift. Dock behöver de under 18 år, och som inte äger ett jaktvapen, betala avgiften. När du har betalat viltvårdsavgiften får du ett jaktkort, som du alltid måste ha med dig under jakt. Nämligen kan polisen komma och kräva att se ett sådant kort under jakten. Även de som är med på jakten och som inte har med sig vapen eller planerar att avlossa skott måste ha med sig sitt jaktkort.

En komplett jägarexamen innehåller ett teoretiskt prov samt och tre praktiska tester. Vidare måste alla som ska ta examen göra det teoretiska testet, oavsett vilken typ av jaktvapen som man ska skaffa licens för.

Det teoretiska testet får ta upp till 60 minuter och är av flervalstyp bestående av 70 frågor. Det vill säga att den som gör provet får flera olika svarsalternativ, där enbart ett av svaren är det rätta. Minst 60 av frågorna måste man lyckas besvara rätt för att få godkänt.

Numer gör man provet i en app i mobiltelefonen. Alternativ kan man göra testet på en surfplatta. Och man får inte ha med sig någon form av hjälpmedel.

En annan regel är att någon som gör teoriprovet har rätt att göra enbart ett prov per dag.

Teoriprovet ska du göra på en apparat som du själv tar med till provet. Alltså, ska du ta med en mobiltelefon eller en surfplatta. Och, tänk på att din enhet måste ha tillgång till internetuppkoppling. Annars behöver du kolla upp om det finns WI-FI i lokalen. Tillika är det bra om din enhet inte är för gammal. Därför är det bra att testa appen, ladda batteriet till fullt och uppdatera operativsystemet innan du kommer till provlokalen.

Här är en länk till appen för iPhone.

Här är en länk till appen för Android.

Efter tentamen kan du kontrollera att din examen är registrerad genom att logga in i Jägarregistret. Även resultatet från det praktiska provet kan du kolla här. Dessutom kan du, i Jägarregistret, se vilka betyg du har fått, vilket är om du ska göra om provet och du behöver studera vidare.

De praktiska testerna omfattar tre olika tester. För det första så kan man göra ett hagelgevärsprov. Därefter kan man göra ett grundprov för kulgevär samt ett högviltprov för kulgevär.

Det praktiska hagelgevärsprovet består av fyra olika delar. Först ska man visa att man kan hantera geväret på ett säkert sätt. Sedan följer ett test för att avgöra avståndsbedömning. Därefter ska man visa att man klarar av lerduveskytte och skjutning mot mål på marken.

Grundprov för kulgevär består av två beståndsdelar. Dels ska man kunna visa att man kan hantera ett kulgevär på ett säkert sätt. Sedan ska man visa att man kan skjuta med precision.

Provet för att skjuta högvilt innebär att man ska skjuta på löpande och stillastående älgfigurer.

I Sverige är älg, vildsvin och rådjur de vanligaste bytena. Vidare skjuts omkring 80 000 älgar, 100 000 vildsvin och 200 000 rådjur årligen. Dessutom är jakten på småvilt populärt. Huvudsakligen jagar man änder, ripor och harar. Sammanfattningsvis kan du jaga runt 60 arter av vilt.

Staten bestämmer när man rätt att jaga och vilken art man får jaga. Sedan varierar jaktsäsongen beroende på art och region inom landet.

Du hittar även jakttider på Svenska Jaktförbundets hemsida.

Markägare har rätt att jaga på sin mark och har också rätt att överlåta eller upplåta jakträttigheter till andra. Däremot kan vissa bestämmelser begränsa rättigheterna att jaga. Till exempel finns regler för jakt inom vissa planerade områden. Även måste jägare och markägare anpassa jakten för att matcha tillgången på bytesdjur och andra intressen som till exempel transporter, skogsbruk och jordbruk. Likaså omfattar jakträtten vilträttigheter.

Jägarexamen hos Svenska Jakt & Skytteskolan AB
En kurs i jakt och skytte

Vi vill hävda att den förfining av både teori och praktik som vi erbjuder våra kursdeltagare kommer att leda till säkrare och bättre jakt.

Naturligtvis är alla väsentliga delar av ett jägarexamensprov, som bestämmelserna kräver, invävda i kursen. Dock fokuserar vi på säkerhet, skjutteknik samt att hjälpa dig att lyckas och vad en bra jakt är. Icke blott hjälper vi er att göra bra ifrån er på provet för jägarexamen, utan även att ge er ett lugn i jakten. Med andra ord så hjälper vi er att bättre förstå situationer som kan uppstå och fatta klarsynta beslut. Lika viktigt är att understryka betydelsen av att kunna leverera ett första, dödande skott. Allt för att minimera djurets lidande. Därför är vårt andra huvudfokusområde skytteträning anpassad för jakt. Vidare är vår utbildning upplagd så att vi delar upp teoridelen och den praktiska delen. Nämligen erbjuder vi en tredagars intensiv teorikurs, följd av ett teoriprov. Sedan kan du boka in skjutlektioner med våra kunniga instruktörer.

Kurs jakt skytte

Mer om oss

Teddy Bergström har sedan 2008 erbjudit jakt-, skytte- och vapenkurser. Först startade han  Elite Hunt Sweden, som är specialiserade på försäljning och anordning av kvalitetsjaktresor. Bland annat erbjuder Elite Hunt Sweden jakter i ett flertal olika länder, såsom Bulgarien, Tyskland och Italien. Exempelvis organiserar de drevjakter, troféjakt, smygjakt på kronhjort samt fågeljakt.

Eftersom intresset har varit stort för både jaktresor och kurser har vi numera delat upp våra tjänster i två olika bolag. Samtidigt som Elite Hunt Sweden fokuserar på jaktresor så fokuserar Svenska Jakt- & Skytteskolan på kurser. På så sätt kan vi erbjuda riktade och kvalitativa tjänster. Alltså har Svenska Jakt- & Skytteskolan ett större fokus på kurser, med syftet att skapa en säkrare jakt och ett bättre skytte.

Under våra verksamma år har vårt nätverk vuxit och nu är vi stolta över att vara rikstäckande. Likaså är vi väldigt glada över den positiva respons och de positiva recensionerna vi har fått av bland annat markägare och jaktkunder. Särskilt värderar våra kunder oss högt för vår höga kvalitet och stora kunskap om jakt.

Målsättning

Svenska Jakt & Skytteskolan AB har som mål att vara aktiva inom jaktutbildningar över hela landet. Med specialutbildade instruktörer på utvalda kursplatser får alla samma genomtänkta, värdefulla och beprövade utbildning oavsett var i landet de har genomgått vår utbildning.

Om ni vill kontakta oss så hittar ni alla våra kontaktuppgifter på kontaktsidan.

För att boka en kurs så går du till sidan för bokningar.

För att handla vapen och jakttillbehör kan ni gåt till sidan med vår produktkatalog. Bland annat säljer vi vapen, kikare, sikten, knivar och andra produkter relaterade till jakt.

Målet med att få en jägarutbildning är att bli en utbildad och ansvarsfull jägare. Och förberedelserna för en jägarexamen ger dig de grundläggande kunskaper du behöver om jakt, viltvård, artskydd, lagar och förordningar. Dock är jakt ett ämne man alltid kan lära sig mer och bli bättre på. Precis som med mycket annat. Därför kan du betrakta en examen som en god grund att börja ifrån. Sedan kan du bygga på dina kunskaper med erfarenheter ifrån jakten.

Sammanfattning om jägarexamen, vapenlicens och jaktkort

Jägarexamen är en omfattande grundutbildning inom området jakt och jaktskydd. För att klargöra så är det ingen åldersgräns för att ta jägarexamen. Däremot behöver du både vara fyllda 18 år och ha en jägarexamen för att få licens att bära jaktvapen i Sverige. Som tidigare nämnts består själva provet av ett teoriprov och ett praktiskt prov, som innehåller tre delprov. Vidare är det  Jägarnas Riksförbund och Svenska Jägareförbundet som arrangerar provtagningen.

Om du klarar både teori och praktik får du jägarbevis och du kan då ansöka om jaktkort hos polisen. Men, det är polisen som avgör om du är lämplig att bära skjutvapen. Därför kommer polisen att kontrollera din lämplighet, bland annat om du har ett brottsregister, innan du får din vapenlicens. Därtill tillkommer en avgift för varje skjutvapen du äger. Du behöver också ett statligt jaktkort. Detta är ett bevis på att du som jägare har betalat jaktskyddsavgiften. oavsett om man hanterar vapen eller inte måste alla som är med på jakten ha ett jaktkort. Emellertid är det ingen åldersgräns på jaktkort.

Att vara en pålitlig jägare​

För att bli en ansvarsfull jägare behöver du gedigna teoretiska och praktiska kunskaper. Därför innehåller en jägarexamen flera moment där du ska veta hur man agerar i några olika situationer. Till exempel kan frågeställningar handla om hur man jagar säkert i förhållande till svampplockare, joggare eller andra personer som av någon anledning råkar vara där man jagar. Eftersom många som rör sig i skogen inte är bekanta med jakt och vapen måste du veta hur du ska bete dig när du möter andra i skogen under jakt.

Undvika vådaskott​

När du tar jägarexamen lär du dig hur du ska undvika vådaskott. Exempelvis lär du dig hur du ska hantera vapnet när du behöver klättra över ett hinder, som till exempel ett skogsstängsel eller andra hinder. Nämligen är det då bra att lägga ned vapnet. Ett annat exempel på situationer du kommer lära dig att hantera är att hur man lägger ned ett vapen på marken på ett säkert sätt genom att avlägsna patronen och bryta vapnet. Därtill kommer du såklart få lära dig många nödvändiga och matnyttiga kunskaper för att bli en så säker jägare som möjligt.

Slutord om tidsåtgång​

Å ena sidan finns det människor som i har växt upp i en jägarfamilj och som tidigt har lärt sig att hantera exempelvis luftgevär. Å andra sidan finns det också många med ett stort frilufts intresse som aldrig tidigare har hållit i ett vapen. Likaså finns det de som har lättare eller svårare att lära sig olika typer av nya kunskaper. Därför är det svårt att avgöra hur långt tid det tar för olika individer att klara av en jägarexamen.

Generellt sett kan vi säga att det man måste lägga ned tid på övning för att klara både de teoretiska och praktiska proven. Sedan kan du alltid göra om provet om det inte går bra.

I vilket fall som helst får du hos oss på SJSS, som sagt, de bästa förutsättningarna för att klara provet.

Kontakta oss gärna för frågor.

Boka en kurs här.

Boka & sök jaktresor här!