Hoppa till innehåll

Jägarexamen Stockholm

Kurs för dig som vill bli en skicklig jägare - boka tid för jägarexamen Stockholm

Vi påstår att vår kurs ger både teoretisk och praktisk träning för att göra jakten säkrare och bättre. Bland annat inkluderar vi alla obligatoriska moment för jägarexamen Stockholm. Men, vi fokuserar också på säkerhet, skytteteknik och hjälpmedel.  Anledningen är att jakten ska vara så effektiv och etisk som möjligt. Därför tränar vi våra deltagare i att fatta kloka beslut i skarpa situationer. För att uppnå detta, separerar vi teori och skytteträning. Efter en tre dagars intensiv teorikurs och prov, kan du boka skyttelektioner med en av våra instruktörer.

Våra kursgårdar har en unik miljö som gör att vi kan integrera undervisningen i klassrummet med naturen utanför. Det ger dig möjlighet att praktiskt applicera vad du lärt dig i litteraturen.

Våra utvalda instruktörer undervisar om artkännedom, jakt- och vapenlagstiftning, vapenhanteringssäkerhet, jaktetik, ekologi, miljö- och naturvård, viltvård, viltfångst, viltforskning, skjutvapen och skjutteknik, skottverkan, ammunition och ballistik, skadskjutning och eftersök av skadat vilt, jakthundar och jaktmetoder, omhändertagande av fällt vilt, viltförvaltning och hantering av viltskador.

Jägarexamen Stockholm

Om kurser

[ez-toc]

Boka tid - Jägarexamen

Vill du bli en bättre jägare och “sikta” mot en säkrare jakt. Tveka inte, gå denna kurs och få en gedigen utbildning av kunniga och erfarna kursledare.

3 Dagars Teorikurs, fredag - söndag
Efter teorikursen bokas enskilda skyttelektioner

 • Teorikurs med teoriprov
 • Skyttekurs med Säker vapenhantering
 •  Skytteträning & Vapenkännedom
Pris för kursen 6.995 kr.

I detta ingår moms, lån av vapen och målmaterial

Tillkommer:
Övningsammunition och banhyror. 

Hagelskytte 150:- per serie om 25 skott/duva.

Provkostnaden för det teoretiska provet, betalas till provledare på plats (fn 500:-).

Mat och logi om så önskas (rekommenderas)

 Bokas separat! Vi kan hjälpa dig om du så önskar.

Här nedan se du Naturvårdsverkets prislista.
 • Teoretiskt Prov: 500 kr (Från 1.1.2020) 
 • Grundprov Kulgevär: 200 kr 
 • Hagelgevärsprov: 400 kr 
 • Omprov av ett underkänt moment i grundprov kulgevär eller hagelgevärsprov: 100 kr 
 • Praktiskt Högviltprov: 200-300 kr beroende på hur många serier provtagaren måste skjuta vid provtillfället.
 • Ammunitionskostnad tillkommer. Ett delprov som underkänns får göras om annan dag, mot erläggande av ny provavgift.
Skytteprov / uppskjutning praktisk del av jägarexamen
Information

Under den tid på året som de av Naturvårdsverket / Jägarförbunden utsedda provbanorna håller öppet så kan vi hjälpa till och hitta en provbana som passar dig. Du kan sedan själv boka tid för det praktiska provet.
Eftersom du hos oss har genomgått en genomgripande skyttekurs med träning inför de säkerhets och skyttemoment som ingår i det praktiska provet så torde du vara väl förberedd att göra provet. 

Uppskjutning praktiska provet
 • Samtliga provkostnader betalas till provledaren på plats.
 • Ev. omprov koster 100 kr.  
 • Tillkommer gör kostnaden för ammunition som även den betalas till provledaren på plats. .
Andra kursupplägg

Önskas andra kursupplägg som t.ex. för dig som är Drevjaktsskytt  och som önskar att nå ännu bättre resultat så har vi stor erfarenhet och kunskap att dela med oss av, detta inkl. mental träning. Och för dig som driven fågelskytt kan vi bl.a. lära dig att använda, vad vi kallar ”höftvinkelmetoden”, som gör att du med rätt inlärd teknik skall kunna komma till skott även om fågeln nästan är bakom dig, något som ofta händer i en dubblé situation. Följ oss gärna på Facebook.

Mer om jägarexamen Stockholm

För att bli godkänd jägare i Stockholm måste man ta en jägarexamen. Det är ett krav för att få licens och en möjlighet att lära sig om ansvarsfullt jaktbeteende och miljömedvetenhet. Jägarexamen Stockholm består av teoretiska tester och praktiska prov, som testar kunskapen om olika aspekter av jakt, inklusive lagar, etik och skyddsbestämmelser. För att hjälpa de som tar examen har Svenska Jägareförbundet (SJF) utvecklat en webbplats som ger information om alla aspekter av Jägarexamen Stockholm.

Det är viktigt att varje person som tar examen har den nödvändiga kunskapen för att skydda miljön samtidigt som de uppfyller lagarna och etiken noggrant. Alla måste ta praktiska prov där de visar sin förmåga till sjukdomsbekämpning, skadeskyddande beteenden och andra aspekter av ansvarstagande jaktpraxis. Genom att ta Jägarexamen Stockholm kan man bli godkänd jaktlag i hela Sverige. Det visar inte bara kompetens inom jaktsporten, utan även respekt mot naturen genom ansvarsfull hantering av vilt och skydd av miljön från skador orsakade av vapnen.

De olika delarna

Jägarexamen Stockholm består av två delar: teoretiska tester och praktiska prov. Teoriprovet består av frågor som tester kunskapen om olika aspekter av jakt, inklusive lagar, etik och skyddsbestämmelser. Praktiska prov innebär att man ska visa sin förmåga att använda vapen på ett säkert sätt och visa sin kunskap om hur man hanterar viltet på riktigt.

För att göra det lite enklare för de som tar examen har Svenska Jägareförbundet (SJF) utvecklat en webbplats som ger information om alla aspekter av Jägarexamen Stockholm. Webbplatsen innehåller information om vilka regler som gäller, hur man kan förbereda sig inför examen, vilka dokument som behövs och mycket mer. Det finns även möjlighet att boka tid för teori- och praktikprovet direkt via webbplatsen.

Det är mycket viktigt att varje person som tar examen har den nödvändiga kunskapen för att skydda miljön samtidigt som de uppfyller lagarna och etiken noggrant. Förutom teoriprovet måste alla ta ett antal praktiska prov där de visar sin förmåga till sjukdomsbekampning, skadeskyddande beteenden och andra aspekter av ansvarstagande jaktpraxis.

Vanliga frågor och svar om jägarexamen Stockholm

För att få licens för att använda jaktvapen i Sverige måste du ta jägarexamen. Detta inkluderar ett teoriprov och tre praktiska delprov som utförs under ledning av en provledare från Svenska Jägareförbundet eller Jägarnas Riksförbund.
Ja, om du bara vill skjuta med hagelgevär kan du ta provet enbart för den typen av skjutvapen samt teoriprovet. Därefter, när dessa två prov är godkända, får du behörighet att ansöka om licens för att jaga med hagelgevär.
För att få licens att köpa jaktvapen i Sverige måste du klara svensk jägarexamen, men det finns undantag. Du måste också vara tillräckligt mobil och stark för att hantera vapen på ett säkert sätt och ha fyllt 18 år för att få licens för jaktvapen. Dessutom måste du betala en viltvårdsavgift för att få jakttillstånd.
Du kan ta jägarexamen hos en provledare utsedd av Svenska Jägareförbundet eller Jägarnas Riksförbund. Det finns också flera andra aktörer som erbjuder kurser för att förbereda dig för jägarexamen.
En komplett jägarexamen innehåller ett teoretiskt prov och tre praktiska tester. Alla som tar examen måste göra det teoretiska testet, oavsett vilken typ av jaktvapen som man ska skaffa licens för. Det teoretiska testet får ta upp till 60 minuter, medan de praktiska testerna kräver fysisk aktivitet och tar ungefär två timmar att slutföra.
Naturvårdsverket är den myndighet som fastställer regelverket för jakten i Sverige. De arbetar för en förvaltning av vilt där flera aspekter är viktiga, inklusive naturupplevelsen, turismen, jakten, tillgång till vilt och den biologiska mångfalden.

Läs mer om jägarexamen Stockholm

Jägarexamen Stockholm

Om jägarexamen

Vill du avlägga Jägarexamen i Stockholm? Svenska Jakt & Skytteskolan AB kan hjälpa dig att nå dit. Svenska Jakt & Skytteskolan grundades 2008 av Teddy Bergström och erbjuder kurser och utbildningar för Jägarexamen, skjutvapen och vapen. Jägarexamen är en kvalifikation som krävs för att lagligt få jaga i Sverige, med det specifika syftet att skydda vilda djur och naturresurser. Jägarexamen består av fyra delar: Jägarprov 1 - ett skriftligt prov om jaktlagar och säkerhetsföreskrifter, Jägarprov 2 - ett praktiskt prov om jaktteknik, precision med skjutvapen och identifiering av viltarter, Jaktkort - ett prov om första hjälpen, navigationsfärdigheter och överlevnadsteknik, Jägarskyddet - en kurs om etik och ansvar för att bevara den biologiska mångfalden. För att få din Jägarexamen-certifiering måste du avlägga alla fyra proven med godkänt resultat.

Om SJSS

Svenska Jakt & Skytteskolan har sedan 2008 erbjudit kurser för dem som strävar efter att klara Jägarexamen. Deras kurser är skräddarsydda efter individens behov och skapade för att utrusta den studerande med all den kunskap som krävs för att lyckas. Från Jägarprov 1 & 2 handledning, kurser i skjutvapenutbildning, kurser i identifiering av vilda djur med mera – Svenska Jakt & Skytteskolan kommer att få dig väl förberedd för varje del av provet.

Förutom att erbjuda Jägarexamenutbildning inom Sverige erbjuder Elite Hunt Sweden (som senare blev Svenska Jakt & Skytteskolan) även högkvalitativa jaktresor utomlands, bland annat till Tyskland, Italien och Bulgarien. Deras resa till Bulgarien inkluderar till exempel en 4-dagars jakt med erfarna guider där eleverna inte bara lär sig att skjuta utan också att identifiera viltdjursarter korrekt medan de vandrar genom några av Europas vackraste landskap.

För dem som är osäkra på om Jägarprövning är rätt för dem eller vill ha mer information om dessa tjänster – Svenska Jakt & Skytteskolan tillhandahåller massor av information tillgänglig på deras hemsida www.elitehunt.se/jagarexamen/. Här hittar du svar på vad som krävs i varje del av provet samt prisalternativ för både svenskar som är bosatta i Sverige och de från andra länder som vill delta i en av deras internationella resor!

Boka & sök jaktresor här!