Hoppa till innehåll
jägarexamen intensivkurs med boende

Jägarexamen intensivkurs med boende​

Kurs för dig som vill bli en skicklig jägare - boka tid för jägarexamen intensivkurs med boende

Jägarexamen är ett obligatoriskt krav för att få licens att jaga i Sverige. Om du vill ta din jägarexamen på en intensivkurs, finns det flera olika alternativ tillgängliga.

Vanliga frågor och svar om jägarexamen intensivkurs med boende

En jägarexamen intensivkurs innehåller alla de delar som krävs för att ta examen. Det innefattar teori- och praktisk träning, samt skriftliga prov som måste godkännas för att man ska bli godkänd på examen. Kostnaden för en intensivkurs kan variera beroende på vilken arrangör du väljer, men oftast ingår helpension, lån av vapen och ammunition samt ett teorimaterial.

Det finns flera olika arrangörer som erbjuder jägarexamen intensivkurser runtom i landet. Bland annat erbjuds kurser av Svenska Jaktskyttesamfundets Skolsystem (SJSS) som har utbildningsanläggningar runtom i Sverige. De arrangerar bland annat tre dagars intensiva kurser med boende hos dem själva, samt vardagsintensiva kurseveckor dit man kan anmäla sig separat eller tillsammans med andra personer från hela landet.
En jägarexamen intensivkurs med boende är en 3-dagars intensivutbildning för att ta jägarexamen. Kursen erbjuder träning på en jaktskyttesimulator och boende hos arrangören.
Samtliga provkostnader betalas till provledaren på plats. Ev. omprov koster 100 kr. Tillkommer gör kostnaden för ammunition som även den betalas till provledaren på plats. .
Kostnaden för en jägarexamen intensivkurs med boende varierar beroende på vilken arrangör du väljer. Vanligtvis ingår alla nödvändiga material för att ta examen, helpension, lån av vapen och ammunition samt teorimaterial.
Kostnaden för en 3-dagars utbildning, mat och boende varierar beroende på vilken arrangör du väljer men vanligtvis ligger den mellan 11 900 – 16 500 kronor.
En jägarexamen intensivkurs inkluderar vanligtvis både teori och praktik samt ett slutprov för att ta examen. Kursen varierar beroende på vilken skola du väljer men det finns vanligtvis olika typer av upplägg som distanskurser, terminskurser och självstudier.
Ja, det är rekommenderat att man har läst igenom kursböckerna innan utbildningen börjar för att underlätta starten på kursen och ge dig den bästa möjliga chansen till framgång på provet.
Kostnaderna varierar beroende på vilken skola du väljer men vanligtvis står deltagaren för alla praktiska och teoretiska kostnader som är relaterade till kurstillfället som exempelvis boendekostnader, mat etcetera.
Ja, om du har lyckats genomföra alla moment under utbildningen samt godkommit provet sista dagen så kan du ta din examen direkt efter utbildningen!
jägarexamen intensivkurs stockholm

Boka tid - Jägarexamen

Vill du bli en bättre jägare och “sikta” mot en säkrare jakt. Tveka inte, gå denna kurs och få en gedigen utbildning av kunniga och erfarna kursledare.

3 Dagars Teorikurs, fredag - söndag
Efter teorikursen bokas enskilda skyttelektioner

 • Teorikurs med teoriprov
 • Skyttekurs med Säker vapenhantering
 •  Skytteträning & Vapenkännedom
Pris för kursen 6.995 kr.

I detta ingår moms, lån av vapen och målmaterial

Tillkommer:
Övningsammunition och banhyror. 

Hagelskytte 150:- per serie om 25 skott/duva.

Provkostnaden för det teoretiska provet, betalas till provledare på plats (fn 500:-).

Mat och logi om så önskas (rekommenderas)

 Bokas separat! Vi kan hjälpa dig om du så önskar.

Här nedan se du Naturvårdsverkets prislista.
 • Teoretiskt Prov: 500 kr (Från 1.1.2020) 
 • Grundprov Kulgevär: 200 kr 
 • Hagelgevärsprov: 400 kr 
 • Omprov av ett underkänt moment i grundprov kulgevär eller hagelgevärsprov: 100 kr 
 • Praktiskt Högviltprov: 200-300 kr beroende på hur många serier provtagaren måste skjuta vid provtillfället.
 • Ammunitionskostnad tillkommer. Ett delprov som underkänns får göras om annan dag, mot erläggande av ny provavgift.
Skytteprov / uppskjutning praktisk del av jägarexamen
Information

Under den tid på året som de av Naturvårdsverket / Jägarförbunden utsedda provbanorna håller öppet så kan vi hjälpa till och hitta en provbana som passar dig. Du kan sedan själv boka tid för det praktiska provet.
Eftersom du hos oss har genomgått en genomgripande skyttekurs med träning inför de säkerhets och skyttemoment som ingår i det praktiska provet så torde du vara väl förberedd att göra provet. 

Uppskjutning praktiska provet
 • Samtliga provkostnader betalas till provledaren på plats.
 • Ev. omprov koster 100 kr.  
 • Tillkommer gör kostnaden för ammunition som även den betalas till provledaren på plats. .
Andra kursupplägg

Önskas andra kursupplägg som t.ex. för dig som är Drevjaktsskytt  och som önskar att nå ännu bättre resultat så har vi stor erfarenhet och kunskap att dela med oss av, detta inkl. mental träning. Och för dig som driven fågelskytt kan vi bl.a. lära dig att använda, vad vi kallar ”höftvinkelmetoden”, som gör att du med rätt inlärd teknik skall kunna komma till skott även om fågeln nästan är bakom dig, något som ofta händer i en dubblé situation. Följ oss gärna på Facebook.

Mer om jägarexamen intensivkurs med boende

Svenska Jakt och Skytteskolan AB (SJSS) erbjuder den perfekta förberedelsen för jägare som vill avlägga en jägarexamen intensivkurs med boende. SJSS grundades 2008 av Teddy Bergström och erbjuder ett komplett utbud av kurser för jägare, skyttar och vapenintresserade. Kurserna omfattar undervisning i jaktsäkerhet, skjutteknik, identifiering och beteende av djur samt undervisning i spårning och ansvarsfull jakt.

Om du vill ta din jägarexamen har SJSS den perfekta lösningen – en intensiv jägarexamenskurs med boende. Denna intensiva kurs varar i tre dagar och innehåller allt du behöver för att förbereda dig för din examen samtidigt som du får ett bekvämt boende under din vistelse.

Kursens första dag fokuserar på att lära sig grunderna i jaktsäkerhet, med föreläsningar och demonstrationer som täcker ämnen som skjutvapensäkerhet, korrekt hanteringsteknik och allmän jaktetikett. Under denna dag får deltagarna också bekanta sig med grundläggande skjuttekniker som stående skjutpositioner och avtryckarkontroll. Den andra dagen fördjupar man sig i mer specifika eller avancerade ämnen som t.ex. spårning av djur, förföljning och säkerhet i trädställningar. Här får deltagarna öva sina skyttekunskaper på säkra avstånd från levande mål under ledning av erfarna instruktörer. Slutligen kommer deltagarna att öva på en fullskalig jaktsimulering där de måste tillämpa alla sina nyvunna färdigheter i en realistisk miljö under överinseende av SJSS-tränare.

Den tredje dagen ägnas helt och hållet åt att förbereda deltagarna för deras kommande jägarexamen. Under denna tid ger instruktörerna enskild undervisning om provämnen som jaktetik, viltbiologi och förvaltning av livsmiljöer, och ser till att varje elev har en förståelse för allt nödvändigt material när han eller hon avlägger det officiella provet. Eleverna får också detaljerad information om vad de kan förvänta sig av själva provprocessen så att de kan gå in med självförtroende och veta exakt vad som förväntas av dem när det är dags för den slutliga bedömningen.

Förutom att tillhandahålla en omfattande utbildning för att avlägga jägarexamen erbjuder SJSS också bekvämt boende under din vistelse på en av sina två anläggningar som ligger nära Sollentuna eller Orust Island beroende på tillgänglighet. Båda ställena erbjuder rent inredda rum med privata duschar och internetuppkoppling så att du kan hålla kontakten medan du studerar eller kopplar av efter en lång dag utomhus där du lärt dig nya färdigheter eller finslipat dina befintliga färdigheter.

På Svenska Jakt och Skytteskolan AB ser vi till att varje elev får ett skräddarsytt tillvägagångssätt som är specifikt anpassat till deras individuella behov när de förbereder sig för sin jägarexamen ; vilket resulterar i väl avrundade individer som är säkra på att de har vad som krävs för att klara både skriftliga och praktiska prov som krävs enligt svensk lag för att bli lagliga jägare inom dess gränser!

Hur man tar en jägarexamen intensivkurs med boende

Att ta en jägarexamen är ett stort steg i att bli en kompetent jägare. Att ta en intensivkurs med boende är den bästa vägen för att få din examen på kort tid. Här är några steg som du kan följa för att ta din jägarexamen intensivkurs med boende:

 1. Först och främst, leta efter ett lämpligt utbildningscenter som erbjuder intensivkurser med boende. Det finns många olika alternativ, så se till att du hittar det som passar dina behov bäst. SJSS erbjuder exempelvis tre dagars utbildning, boende och mat på Ulfstorp samt andra typer av intensivkurser runtom i Sverige.
 2. När du har hittat rätt utbildningscenter, se till att du har alla de nödvändiga dokumenten som krävs för att delta i kursen och ta examen. SJSS ger dig information om vilka dokument som krävs och hur man ansöker om dem innan man går in i kursen.
 3. Nästa steg är att anmäla sig till den aktuella kursen som du har valt och betala de nödvändiga avgifter som kommer med detta – oftast ingår mat och logi i priset, men det kan variera beroende på vilken typ av utbildningscenter du väljer att gå till. SJSS erbjuder exempelvis tre dagars utbildning inklusive helpension, lån av vapen, ammunition och teorimaterial – allt detta ingår i priset!
 4. Nu är det dags att packa upp och bege sig till utbildningscentret! Kom ihåg att ta med dig alla de nödvändiga dokumenten samt eventuell annan utrustning som behövs under din vistelse dit (exempelvis sovsaker).
 5. Under de tre dagarna svarar instruktörerna för teoriundervisning samt traning på jaktskyttesimulator – allt detta förbereder dig inför provet som ska tas vid slutet av veckan! Se till att du tar del av all information under lektionerna så bra som möjligt så att du kan prestera optimalt på provet!
 6. Ta provet! Efter tre dagars intensiva lektioner är det nu dags för provet – lycka till! Om allting gick bra så har du nu tagit din jaktexamen och kan börja planera din nya livsstil som jaktlaglig jakthundförare!
Boka & sök jaktresor här!