Hoppa till innehåll

Jägarexamen intensivkurs stockholm

Kurs för dig som vill bli en skicklig jägare - boka tid för jägarexamen intensivkurs i Stockholm

Jägarexamen intensivkurs Stockholm. Vi vill hävda att den förfining av både teori- och praktikdel som vi ger våra kursdeltagare leder till säkrare och bättre jakt. Självklart finns alla obligatoriska moment för jägarexamen som regelverket kräver invävda i kursen, men vi lägger ett stort fokus på säkerhet, skytteteknik och hjälpmedel för att lyckas och förstå vad god jakt går ut på – mycket väl avvägda och direkt dödande skott. Vårt andra stora fokusområde är därför jaktanpassad skytteträning. Att i skarpt läge vara tränad på att ta omdömesgilla beslut. För att lyckas med detta så har vi separerat teori och skytte. Tre dagars intensiv teorikurs som avslutas med teoriprov. Därefter bokar ni skyttelektioner med någon av våra instruktörer.

Omgivningarna runt kursgårdarna gör att vi kan integrera undervisningen i lektionssalen med naturen utanför på ett unikt sätt. Här får du som deltagare praktiskt bekanta dig med det du läser om i litteraturen. Med utvalda instruktörer på varje ort så får du lära dig om följande:

Artkännedom, Jakt- och vapenlagstiftning samt annan relevant lagstiftning, Säkerhet vid vapenhantering, Jaktetik, Ekologi samt naturens och djurens utveckling, Miljö- och naturvårdshänsyn, Viltvård, Fångst av vilda däggdjur och fåglar, Viltforskning, Skjutvapen och skjutteknik, Skottverkan, ammunition och ballistik, Skadskjutning och eftersök av skadat vilt, Jakthundar / Jaktmetoder, Omhändertagande av fällt vilt, Viltförvaltning och viltskador

Examen består av två delar: ett skriftligt teoriprov och ett praktiskt prov där deltagaren måste visa sin förmåga att hantera skjutvapen på ett säkert sätt. Teoridelen omfattar olika ämnen som viltbiologi, jaktlagstiftning, djurskyddsbestämmelser och skjutteknik. För att klara denna del måste den sökande svara rätt på minst 80 % av frågorna.

När en person har klarat båda delarna av provet får han eller hon sin jaktlicens från Svenska Jägareförbundet. Denna licens gör det möjligt för dem att lagligt jaga vilt inom vissa områden och under förutbestämda säsonger i hela Sverige. Innan jägarna ger sig ut på fältet måste de dock först genomgå en säkerhetskurs där de får lära sig att hantera och transportera skjutvapen på ett säkert sätt.

Tre dagars Teorikurs, fredag – söndag
Efter teorikursen bokas enskilda skyttelektioner

 • Teorikurs med teoriprov
 • Skyttekurs med Säker vapenhantering
 • Skytteträning & Vapenkännedom

Teoretiskt Prov: 500 kr (Från 1.1.2020)
Grundprov Kulgevär: 200 kr
Hagelgevärsprov: 400 kr
Omprov av ett underkänt moment i grundprov kulgevär eller hagelgevärsprov: 100 kr
Praktiskt Högviltprov: 200-300 kr beroende på hur många serier provtagaren måste skjuta vid provtillfället.
Ammunitionskostnad tillkommer. Ett delprov som underkänns får göras om annan dag, mot erläggande av ny provavgift.

Samtliga provkostnader betalas till provledaren på plats. Ev. omprov koster 100 kr. Tillkommer gör kostnaden för ammunition som även den betalas till provledaren på plats. .

För att få jaga i Sverige behöver du ha statligt jaktkort. För att få licens för jaktvapen krävs en godkänd jägarexamen.

jägarexamen intensivkurs stockholm

Boka tid - Jägarexamen

Vill du bli en bättre jägare och “sikta” mot en säkrare jakt. Tveka inte, gå denna kurs och få en gedigen utbildning av kunniga och erfarna kursledare.

3 Dagars Teorikurs, fredag - söndag
Efter teorikursen bokas enskilda skyttelektioner

 • Teorikurs med teoriprov
 • Skyttekurs med Säker vapenhantering
 •  Skytteträning & Vapenkännedom
Pris för kursen 6.995 kr.

I detta ingår moms, lån av vapen och målmaterial

Tillkommer:
Övningsammunition och banhyror. 

Hagelskytte 150:- per serie om 25 skott/duva.

Provkostnaden för det teoretiska provet, betalas till provledare på plats (fn 500:-).

Mat och logi om så önskas (rekommenderas)

 Bokas separat! Vi kan hjälpa dig om du så önskar.

Här nedan se du Naturvårdsverkets prislista.
 • Teoretiskt Prov: 500 kr (Från 1.1.2020) 
 • Grundprov Kulgevär: 200 kr 
 • Hagelgevärsprov: 400 kr 
 • Omprov av ett underkänt moment i grundprov kulgevär eller hagelgevärsprov: 100 kr 
 • Praktiskt Högviltprov: 200-300 kr beroende på hur många serier provtagaren måste skjuta vid provtillfället.
 • Ammunitionskostnad tillkommer. Ett delprov som underkänns får göras om annan dag, mot erläggande av ny provavgift.
Skytteprov / uppskjutning praktisk del av jägarexamen
Information

Under den tid på året som de av Naturvårdsverket / Jägarförbunden utsedda provbanorna håller öppet så kan vi hjälpa till och hitta en provbana som passar dig. Du kan sedan själv boka tid för det praktiska provet.
Eftersom du hos oss har genomgått en genomgripande skyttekurs med träning inför de säkerhets och skyttemoment som ingår i det praktiska provet så torde du vara väl förberedd att göra provet. 

Uppskjutning praktiska provet
 • Samtliga provkostnader betalas till provledaren på plats.
 • Ev. omprov koster 100 kr.  
 • Tillkommer gör kostnaden för ammunition som även den betalas till provledaren på plats. .
Andra kursupplägg

Önskas andra kursupplägg som t.ex. för dig som är Drevjaktsskytt  och som önskar att nå ännu bättre resultat så har vi stor erfarenhet och kunskap att dela med oss av, detta inkl. mental träning. Och för dig som driven fågelskytt kan vi bl.a. lära dig att använda, vad vi kallar ”höftvinkelmetoden”, som gör att du med rätt inlärd teknik skall kunna komma till skott även om fågeln nästan är bakom dig, något som ofta händer i en dubblé situation. Följ oss gärna på Facebook.

Mer om intensivkurs jägarexamen i Stockholm

Att ta en jägarexamen är ett stort steg för att bli godkänd jägare i Stockholm. Att ta en jägarexamen är inte bara ett krav för att få licens, det är också ett sätt att lära sig om ansvarsfullt jaktbeteende och miljömedvetenhet.

Jägarexamen Stockholm består av två delar: teoretiska tester och praktiska prov. Teoriprovet består av frågor som tester kunskapen om olika aspekter av jakt, inklusive lagar, etik och skyddsbestämmelser. Praktiska prov innebär att man ska visa sin förmåga att använda vapen på ett säkert sätt och visa sin kunskap om hur man hanterar viltet på riktigt.

För att göra det lite enklare för de som tar examen har Svenska Jägareförbundet (SJF) utvecklat en webbplats som ger information om alla aspekter av Jägarexamen Stockholm. Webbplatsen innehåller information om vilka regler som gäller, hur man kan förbereda sig inför examen, vilka dokument som behövs och mycket mer. Det finns även möjlighet att boka tid för teori- och praktikprovet direkt via webbplatsen.

Det är mycket viktigt att varje person som tar examen har den nödvändiga kunskapen för att skydda miljön samtidigt som de uppfyller lagarna och etiken noggrant. Förutom teoriprovet måste alla ta ett antal praktiska prov där de visar sin förmåga till sjukdomsbekampning, skadeskyddande beteenden och andra aspekter av ansvarstagande jaktpraxis.

Genom att ta Jägarexamen Stockholm kan du bli godkänd jaktlag i hela Sverige. Genom att ha tagit examen visar du inte bara din kompetens inom jaktsporten, utan du visar även din respekt mot naturen genom ditt ansvarsfulla beteende när det gäller viltets hantering och skyddande miljön från skador orsakade av otillbörlig anvandning av vapnen.

Boka & sök jaktresor här!