Hoppa till innehåll

Hur blir man jägare?

Stor intervju i Aftonbladet med vår legend Stefan Nero - Så kommer du igång med jakt – steg för steg

Så kommer du igång med jakt 

 1. Jägarexamen. Du måste ha tagit jägarexamen för att få licens för jaktvapen. 
 2. Vapenlicens. 
 3. Vapen.
 4. Ammunition. 
 5. Vapenskåp. 
 6. Kikarsikte. 
 7. Hörselskydd/ ljuddämpare.
 8. Jaktradio.
 9. Övriga prylar
 10. Avgifter
 11. Jaktmark
 12. Vidareutbildning

Det finns som sagt många olika anledningar till att börja jaga.

– Ja, och det är faktiskt bra att fråga dig varför du vill jaga. Det finns flera olika inträdesbiljetter till den här livsstilen. Och just ditt intresse avgör till viss del vilken utrustning du behöver, vilka utbildningar du ska gå och hur du ska organisera ditt jagande, säger rutinerade jägaren och kursledaren Stefan Nero.

– Är det ditt matintresse, vill du mest vara ute i naturen, göra något vettigt med din hund, är det kamratskapet i jaktlaget eller spänningen under själva jakten som lockar?

Stefans snabbguide till olika typer av jakter:

 • Vinst varje gång Köp en jakt i ett hägn där det finns gott om vilt. Enkelt att skjuta det du vill ha.
 • Huvudsaken är att jag får vara med Häng med någon rutinerad jägare på en vanlig ”bonnajakt”. Alla är där för att umgås och ha trevligt.
 • Det ska vara action Drevjakt med många hundar där jakten är intensiv under en kortare stund. Skjuter du inte så får du i alla fall se många djur.
 • Mesta möjliga spänning Jaga björn – du kan själv kan bli bytet om du inte gör rätt.
 • Finare blir det inte Ta på dig finaste tweedkavajen och köp ett par knätofsar så kan du hänga med gubbarna som inte smutsar ner sig i onödan. Det finns det andra som får betalt för.
 • Hunden är huvudsaken Jaga tillsammans med hunden som hittar djuren och ger dig framgång i skogen. Skjuter du inget så har du i alla fall fått lyssna på när hunden skäller och får arbeta med viltet.
 • Jag vill röra på mig Lämna hunden hemma och arbeta som jägare och drevkarl. Det ger ofta bra resultat och kan vara nog så spännande.
 • Inte många har skjutit en … Jag jagar både bäver och säl. Den berättelsen platsar vid vilken middag som helst. Ju mera exotiskt desto bättre.
 • Frysen ska fyllas En älg kan ge upp till 150 kg kött. Ett rådjur ger 12 kilo kött. Du blir garanterat mätt på ekologiskt kött direkt från skogen.

Jägarexamen - kurs för dig som vill bli en skicklig jägare

Vi har kurser på följande orter: Bredared/Borås, Katrinelund/Örebro, Stockholm, Ängelholm, Hammarstrand och Hedesunda.

Andra kursupplägg

Önskas andra kursupplägg som t.ex. för dig som är tävlingsskytt  och som önskar att nå ännu bättre resultat så har vi stor erfarenhet och kunskap att dela med oss av, detta inkl. mental träning. Och för dig som driven fågelskytt kan vi bl.a. lära dig att använda, vad vi kallar ”höftvinkelmetoden”, som gör att du med rätt inlärd teknik skall kunna komma till skott även om fågeln nästan är bakom dig, något som ofta händer i en dubblé situation, men detta är ett skott som du endast skall skjuta när du fått tillåtelse av jaktledaren, och detta ur säkerhetssynpunkt.

Boka & sök jaktresor här!